Thursday, October 25, 2007

SELAMAT MELAYARI BLOG INI


SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN SAYA UCAPKAN..
TERUTAMA KEPADA KELUARGA TERCINTA, PN. NITRA, DAN RAKAN-RAKAN
YANG TELAH BANYAK MEMBANTU....
..JASA MU TETAP KU HARGAI..
DARI NORUL FATHIAH MUSTAPHA

Monday, October 22, 2007

Biskut-biskut Raya

SWEET MELON COOKIES

Bahan A
  1. 160 GM BUTTER
  2. 20 GM SHORTENING
  3. 100 GM GULA KASTOR
  4. 1 BIJI KUNING TELUR
  5. ½ STEH ESEN VANILA
Bahan B
  1. 200 GM TEPUNG SUPERFINE
  2. 40 GM TEPUNG GANDUM
  3. 50 GM TEPUNG HONKWEE
  4. 30 GM TEPUNG KASTAD
  5. 100 GM BISKUT CHEESE JULIES (KISAR HALUS)
  6. ½ SBESAR BLUE POPPY SEED

HIASAN: KUNING TELUR & KUACI LABU

Cara-cara

  1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
  2. MASUKKAN BAHAN B DAN ULI LEMBUT
  3. TERAP DAN SAPUKAN DENGAN KUNING TELUR DAN LETAKKAN KUACI DI TENGAH NYA.

Nota: 100gm cheese cracker-kisar (guna biskut julies cheese; kisar & ayak.





IRISH COOKIES.

Bahan A
  1. 180 GM BUTTER
  2. 130 GM GULA KASTOR
  3. 20 GM SHORTENING
  4. 1 BIJI KUNING TELUR
  5. 1 SUDU TEH NESCAFE
  6. 1 SUDU TEH ESEN COFFEE
  7. ½ SUDU TEH BAKING POWDER
Bahan B
  1. 200 GM TEPUNG GANDUM
  2. 100 GM TEPUNG UBI
  3. 40 GM NESTUM (kisar kasar)
HIASAN: PUTIH TELUR – SAPUAN, BADAM FLAKE DIHANCURKAN DAN CHOC RICE

P/s= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

Cara-cara.
  1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A LALU MASUKKAN BAHAN B.
  2. CANAI DAN TERAP.
  3. SAPUKAN DENGAN PUTIH TELUR DAN TABURKAN BADAM FLAKE DAN CHOC RICE.
Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar




PRUNE OAT DELIGHT

Bahan A
  1. 150 GM BUTTER
  2. 1 SUDU BESAR SHORTENING
  3. 60 GM GULA KASTOR
  4. 1 BIJI KUNING TELUR
  5. 1 SUDU TEH ESEN VANILLA

Bahan B

  1. 50 GM OAT, BAKAR,KISAR
  2. 20 GM COFFEE MATE/SUSU TEPUNG
  3. 1 SUDU BESAR TEPUNG BERAS
  4. 50 GM TEPUNG JAGUNG
  5. 190 GM TEPUNG GANDUM
  6. ½ SUDU TEH EMPLEX

HIASAN: KUNING TELUR/PRUNE/BIJAN HITAM.


Cara-cara.

  1. SATUKAN SEMUA BAHAN
  2. MASUKKAN BAHAN B. ULI LEMBUT.
  3. CANAI NIPIS DAN TERAP. LETAK INTI DAN GULUNG.
  4. SAPU KUNING TELUR DAN TABUR BIJAN.

Tuesday, October 16, 2007

Pelbagai Jenis Kek

FLOURLESS CHEESECAKE

Bahan-Bahan:
Crust:

  1. 250g bread crumb
  2. 125g butter
  3. 2 sudu besar gula
  4. setengah sudu kecil serbuk kayu manis

Filling:

  1. 250g cream cheese
  2. 1 cawan gula
  3. 5 biji telur
  4. satu setengah sudu kecil vanila
Topping:
  1. 3 cawan sour cream
  2. setengah cawan gula
  3. satu setengah sudu kecil vanila
Cara-cara:
Crust: -
  1. Cairkan butter dan campurkan ke bread crumb.
  2. Masukkan gula dan serbuk kayu manis.
  3. Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi ) Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.

Filling: -

  1. Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut untuk digaulkan dengan mixer. Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.
  2. Masukkan gula dan gaul. Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana. Tambahkan vanila.
  3. Letakkan ke atas crust. Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.
Topping:
  1. Pukul sour cream sehingga fluffy. Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
  2. Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama. Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk.
  3. Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.
Cadangan Hidangan:
  1. Buah peach yang dipotong bulat boleh diletak di atas cheesecake.
  2. Filling boleh dicampurkan dengan cashew atau macadamia yang dipotong nipis (bukan dipotong kecil-kecil) setelah semua bahan telah digaulkan dgn mixer. Jangan digaul kacang menggunakan mixer.





BLACKBERRY CHEESECAKE

Bahan-Bahan:
Untuk Base:


  1. 1 peket biskut digestives
  2. 2 cawan cornflakes
  3. 3 sudu besar gula perang
  4. 3 sudu besar mentega lembik
Untuk Filling:

  1. 750 gm (3 peket) Philadelphia Cream Cheese
  2. 225 gm gula caster
  3. 1 sudu besar tepung jagung
  4. 2 biji telur
  5. 150 ml (1 pek kecil) yogurt perasa strawberry
  6. 1 tin blackberry (brand S&W) ditapis (hanya ambil buahnya sahaja)

Cara:

Biar semua bahan pada suhu bilik Panaskan oven pada suhu 180C.

Cara Untuk Filling:

  1. Pukul cream cheese dan gula selama 3 minit. Kemudian ayak ke dalam adunan cheese itu tepung jagung.
  2. Pukul lagi sehingga kembang dan tidak berbintil. Masukkan telur satu persatu. Masukkan yogurt. Kacau sampai sebati.
  3. Dengan menggunakan udip atau spatula, kaup balikkan buah blackberry itu hingga rata dalam adunan. Tuang adunan itu atas base yang telah tersedia.
  4. Bakar selama 30 minit atau hingga tepi kek sudah tertarik dari acunya.
  5. Setelah masak, tutup api oven dan biarkan kek dalam oven selama sejam. Renggangkan pintu oven dengan sudip kayu agar terbuka sedikit.
  6. Sejukkan dalam peti sejuk.

Cadangan Hidangan:

Setelah kek sejuk, boleh dihias dengan 'mock glaze' iaitu jeli blueberry segera (suku peket) dicairkan dengan air panas dan disudukan perlahan-lahan atas permukaan kek rata-rata.











JAPONAISE CREAM TORTE

Bahan-Bahan:

  1. 250 gm putih telur
  2. 100 gm gula
  3. 250 gm serbuk badam
  4. 250 gm gula
  5. 50 gm mentega (dicairkan)


Bahan-bahan inti:

  1. 1200 gm whipped cream
  2. 20 gm gelatin (dimasak hingga pekat)


Cara:

  1. Asingkan bahagian asas kepada dua bahagian iaitu setiap kek mempunyai tiga keping.
  2. Begitu juga dengan whipping cream dibahagikan kepada dua bahagian. Setiap bahagian disapukan dengan sedikit coklat yang yang telah dicairkan.
  3. Lekatkan setiap bahagian yang disapu dengan coklat dan akhir sekali hiaskan dengan whipped cream.
  4. Hiaskan seperti dalam gambar.

Pelbagai Jenis Puding

PUDING JAGUNG RASBERI
Bahan Puding
  1. 1 cawan susu cair
  2. 1 cawan jagung cream
  3. 1 cawan gula
  4. 1 cawan tepung kastad
  5. 1 cawan tepung jagung
  6. 4 cawan air
Bahan Agar2
  1. 1 kotak agar2
  2. Lady's Choice perisa Rasberi/Srawberry
  3. buah2 koktel dalam tin
Cara
  1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam kuali diatas api sehingga nampak masak.
  2. Masukkan dalam cawan berkaki atau acuan puding kaca.
  3. Masakkan adunan agar2 mengikut arahan di kotak dan tuangkan atas puding.
  4. Masukkan buah2 koktel dalam tin dan sejukkan.
  5. Hidangkan sejuk



PUDING KACANG MERAH SOS COKLAT
Bahan-bahan:
  1. 1 bungkus agar2 [20 gram]..rendamkan
  2. 5 mug/gelas air
  3. 1 tin susu cair
  4. 1 cawan gula pasir
  5. 200 gm kacang merah [mesinkan]
  6. 1/2 cawan tepung kastad
hiasan.. 1 tin fruit cocktail

SOS COKLAT
  1. 250 gm cooking choklat
  2. 1 s/b gula
  3. 1/2 cawan susu cair/whipping cream
  4. 2 s/b minyak/majerin

Cara

  1. Masakkkan agar2 dan air sehingga hancur dan mendideh.
  2. Masukkan gula dan tapiskan.
  3. Bancuhkan tepung kastad, susu cair dan kacang merah.
  4. Kacau rata dan biarkan mendideh sikit.
  5. Masukkan adunan dalam acuan dan sejukkan.
  6. Hidangkan besama sos coklat dan fruit cocktail
Cara buat sos coklat
  1. masukkan semua bahan kecuali minyak/majerin dalam mangkuk tahan panas dan masakkan dalam kuali berisi air..secara double boiler


PUDING MARBLE

Bahan:

  1. 1 peket agar-agar [rendamkan sebelum merebusnya]
  2. 6 mug air
  3. 2 cawan gula
  4. 1 tin susu cair
  5. 1 cawan tepung kastad
  6. 1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara:

  1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
  2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
  3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
  4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
  5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
  6. Sendukkan adunan coklat ke dalam acuan.
  7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
  8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].

NOTA: Bila nak lapiskan adunan puding ni..panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental...nanti adunan/lapisan puding tidak cantik