Bahan-Bahan:
Crust:
- 250g bread crumb
- 125g butter
- 2 sudu besar gula
- setengah sudu kecil serbuk kayu manis
Filling:
- 250g cream cheese
- 1 cawan gula
- 5 biji telur
- satu setengah sudu kecil vanila
- 3 cawan sour cream
- setengah cawan gula
- satu setengah sudu kecil vanila
Crust: -
- Cairkan butter dan campurkan ke bread crumb.
- Masukkan gula dan serbuk kayu manis.
- Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi ) Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.
Filling: -
- Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut untuk digaulkan dengan mixer. Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.
- Masukkan gula dan gaul. Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana. Tambahkan vanila.
- Letakkan ke atas crust. Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.
- Pukul sour cream sehingga fluffy. Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
- Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama. Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk.
- Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.
- Buah peach yang dipotong bulat boleh diletak di atas cheesecake.
- Filling boleh dicampurkan dengan cashew atau macadamia yang dipotong nipis (bukan dipotong kecil-kecil) setelah semua bahan telah digaulkan dgn mixer. Jangan digaul kacang menggunakan mixer.
BLACKBERRY CHEESECAKE
Bahan-Bahan:
Untuk Base:
- 1 peket biskut digestives
- 2 cawan cornflakes
- 3 sudu besar gula perang
- 3 sudu besar mentega lembik
- 750 gm (3 peket) Philadelphia Cream Cheese
- 225 gm gula caster
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 biji telur
- 150 ml (1 pek kecil) yogurt perasa strawberry
- 1 tin blackberry (brand S&W) ditapis (hanya ambil buahnya sahaja)
Cara:
Biar semua bahan pada suhu bilik Panaskan oven pada suhu 180C.
Cara Untuk Filling:
- Pukul cream cheese dan gula selama 3 minit. Kemudian ayak ke dalam adunan cheese itu tepung jagung.
- Pukul lagi sehingga kembang dan tidak berbintil. Masukkan telur satu persatu. Masukkan yogurt. Kacau sampai sebati.
- Dengan menggunakan udip atau spatula, kaup balikkan buah blackberry itu hingga rata dalam adunan. Tuang adunan itu atas base yang telah tersedia.
- Bakar selama 30 minit atau hingga tepi kek sudah tertarik dari acunya.
- Setelah masak, tutup api oven dan biarkan kek dalam oven selama sejam. Renggangkan pintu oven dengan sudip kayu agar terbuka sedikit.
- Sejukkan dalam peti sejuk.
Cadangan Hidangan:
Setelah kek sejuk, boleh dihias dengan 'mock glaze' iaitu jeli blueberry segera (suku peket) dicairkan dengan air panas dan disudukan perlahan-lahan atas permukaan kek rata-rata.
JAPONAISE CREAM TORTE
Bahan-Bahan:
- 250 gm putih telur
- 100 gm gula
- 250 gm serbuk badam
- 250 gm gula
- 50 gm mentega (dicairkan)
Bahan-bahan inti:
- 1200 gm whipped cream
- 20 gm gelatin (dimasak hingga pekat)
Cara:
- Asingkan bahagian asas kepada dua bahagian iaitu setiap kek mempunyai tiga keping.
- Begitu juga dengan whipping cream dibahagikan kepada dua bahagian. Setiap bahagian disapukan dengan sedikit coklat yang yang telah dicairkan.
- Lekatkan setiap bahagian yang disapu dengan coklat dan akhir sekali hiaskan dengan whipped cream.
- Hiaskan seperti dalam gambar.
No comments:
Post a Comment